Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 18.12.2020.

Datum objave: 28.01.2021.

Karakteristike učeničkog padobrana

Padobrani za osposobljavanje ili učenički padobrani

Sonic padobran za osposobljavanje

Upisom u školu padobranstva i prolaženjem kroz teoretsku i praktičnu obuku naučiti će te puno o svojoj opremi, odnosno padobranima koji će te koristiti. Sve dok ne položite sve ispite i vježbe obuke, te dok vam nije izdana padobranska dozvola, podrazumijeva se da ste učenik padobranac te ćete tako i koristiti padobran za osposobljavanje učenika padobranaca.

Sami principi funkcioniranja padobrana za osposobljavanje je isti kao i sportski padobran no u mnogo čemu se razlikuju kao što su materijali od kojih se izrađuju, veličina opreme (Krila i samog ranca sa sustavom veza), performansi i karakteristika leta i opreme.

Karakteristike padobrana za osposobljavanja su slijedeće:

Veća površina krila:

Veća površina krila će za rezultat imati i manje opterećenje padobrana (Wing loading) što će nam donijeti sporije propadanje, manju horizontalnu brzinu i manji dinamički udar prilikom prizemljenja.

Načini aktiviranja otvaranja padobrana:

Padobrani za osposobljavanje osim sistema za otvaranje padobrana „na slobodno“ opremljeni su i sistemom za prinudno aktiviranje otvaranja padobrana (Skok na gurtnu).

Gurtna ili static line
(FOTO: Otvaranje padobrana na prinudni način - Gurtna ili Staticline)

Otvaranje padobrana

Padobrani osposobljavanje konstruirani su da se predvidljivo, mekano i sporo otvaraju.

Reakcija na inpute

Padobrani za osposobljavanje imaju sporiju reakciju na inpute padobranca a time bolju predvidljivost i veće opraštanje grešaka prilikom upravljanja padobranom.

Obavezna instalacija AAD-a

Padobrani za osposobljavanja obavezno su opremljeni Automatom za automatsko aktiviranje rezervnog padobrana (AAD - automatic activation device).

Prijelom uzgona – Stall Point

Školski padobrani imaju jako nisku točku prevlačenja (Stall Point) što je savršeno za učenike padobrance. Prašta greške i lagano ih je ispraviti.

Prizemljenje

Padobrani za osposobljavanje dizajnirani su sa pretpostavkom pogrešaka koje učenici padobranci mogu učiniti prilikom padobranske obuke. Komande imaju dugačak hod koji će pružiti  samopouzdanje čak i onda kada kočenje (flaranje) nije dobro tempirano.

NAPOMENA: Vrlo je važno u potpunosti upoznati opremu s kojom će te izvoditi svoje padobranske skokove stoga na svojoj padobranskoj obuci obratite veliku pažu kada se raspravlja o opremi te dok vam nije u potpunosti jasno tražite od nastavnika padobranstva dodatna pojašnjenja.

 

 

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Skydivecroatia.hr - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Skydivecroaita.hr je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti