Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 18.12.2020.

Datum objave: 28.01.2021.

Nisu namijenjeni osposobljavanju

Sportski padobrani - Karakteristike sportski padobrana

Sportski-padobrani

Nakon završetka padobranske obuke i izdavanja vaše prve padobranske dozvole kategorije A možete početi koristiti padobrane koji nisu namijenjeni osposobljavanju.

Važno je znati da iako vam je izdana padobranska dozvola kategorije A, to nije znak da možete skakati s bilo kojom veličinom padobrana već smanjivanje veličine padobrana (eng. Downsize) treba shvatiti vrlo ozbiljno i pristupiti je vrlo postepeno.

Ne mali broj je slučajeva gdje se padobranske nesreće događaju upravo radi razloga gdje padobranac s malim iskustvom izvodi skok s padobranom koji nije odgovarajući njegovoj razini znanja i iskustva. Postoje određeni pokazatelji koji vam mogu biti mjerili o tome da li ste spremi za Downsizing ili prelazak na manji padobran. Neki od njih su: skretanje s minimalnim gubitkom visine (flat turn), promjena pravca od 45 stupnjeva prilikom kočenja ili fleranja (flare turn), prizemljenje bez vjetra, niz ili bočno na vjetar (Cross wind, down wind), konstantno i planirano prizemljenje unutar 10 metara, prizemljenje zadnjim slobodnim krajevima, sigurno prizemljenje na neravne podloge - uzbrdice i nizbrdice. Kako napraviti sve navedeno naučiti će te s vremenom i iskustvom kroz vašu padobransku karijeru.

Karakteristike sportski padobrana:

Manja površina krila

Manja površina krila znači i veče opterećenje padobrana (Wing Loading) a time i veću horizontalnu i vertikalnu brzinu te agresivniji odaziv padobrana na komande. Smanjivanjem veličine padobrana povećava se i njegova brzina te time i potrebno iskustvo padobranca.

Otvaranje padobrana

Otvaranja malih padobrana s njegovim smanjivanjem zahtijevaju sve precizniju tehniku pakiranja padobrana. Mali padobrani manje praštaju greške koje nastaju nestručnim pakiranjem te lakše dolaze u situacije otkaza padobrana.

Reakcija na inpute

Sportski padobrani puno brže reagiraju na inpute padobranca od padobrana za osposobljavanja te time i zahtijevaju veće iskustvo padobranaca koji ih koriste.

AAD

U mnogim državama a trenutno i u Hrvatskoj imatelji padobranske dozvole nisu obavezni nositi AAD na rezervi.

Prijelom uzgona  – Stall Point

Što je padobran manji to je i lakše postići točku prijeloma uzgona

Prizemljenje sportskim padobranom

Nije teško doći do činjenice da kako je padobran manji tako i zahtjeva iskusnijeg pilota. Padobrani male površine su brzi, manje praštaju greške nego velik padobrani, puno su osjetljiviji na inpute padobranca, zahtijevaju preciznije pakiranje. Pregledom i analizom padobranski nesreća, najveći broj otpada upravo na nesreće koje se događaju nepravilnim prizemljenjem, ne pravovremenom reakcijom padobranca ili premalim iskustvom za korišteni padobran. Želite li se dugo baviti padobranstvo – koristite odgovarajuću veličinu padobrana.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Skydivecroatia.hr - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Skydivecroaita.hr je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti