Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 18.12.2020.

Datum objave: 28.01.2021.

Kako čuvate opremu tako i ona čuva vas

Čuvanje i održavanje padobrana i padobranske opreme

cuvanje-padobrana

Sunčeva svijetlost ili UV zračenje

Kako je padobran napravljen od sintetičkih/najlonskih materijala, vjerojatno najveća prijetnja roku trajanja padobrana je izloženost UV zrakama odnosno izloženost suncu i visokim temperaturama. Ostavljanje padobrana izloženog direktnim sunčevim zrakama je vrlo štetno i moguće je napraviti znatnu štetu čak i u jednom danu. Također ostavljanje padobranske opreme za vrijeme vrućih dana u svojem vozilu je vrlo štetno jer temperature u zatvorenom vozili znaju znatno narasti što štetno utječe na materijale od kojih su padobrani i padobranske opreme izrađeni. Akumulirana izloženost UV zrakama oslabiti će sustav veza, ranac i padobran u njemu. UV zračenje može proći kroz oplatu ranca sustava veza te i tako napraviti štetu. Obavezno je pokriti padobran ili opremu bili padobranskom torbom ili navlakama napravljenim upravo za prekrivanje padobrana i zaštitu od sunčevih zraka bilo za vrijeme pakiranja padobrana, za vrijeme boravka na aerodromu ili skladištenju padobrana.

Pakiranje padobrana na podlozi za pakiranje (stolovi za pakiranje)

Želite li maksimalno produžiti vijek svoje opreme uvijek je pakirajte na čistim i za to namijenjenim podlogama za pakiranje (Padobranski stolovi, tepison). Pakiranje na prljavim, blatnim i vlažnim podlogama poput betona, trave ili zemlje znatno će utjecati na stanje vaše opreme i brže propadanje komponenti.

Sol, pijesak, zemlja, blato, vlaga.

Materijali od kojih se padobrani i padobranske komponente proizvode vrlo su osjetljivi na pijesak, blato, sol, vlagu i sunce stoga treba obratiti veliku pažnju da se oprema u što manjoj mjeri izlaže tim elementima. Ako skačete u uvjetima gdje je područje za prizemljenje pješčano možete očekivat preko 50% brže trošenje konopaca padobrana. Također sol će utjecati na brže propadanje i trošenje opreme. Izlaganje opremi vlazi može uzrokovati koroziju metalnih dijelova i pojavu plijesni.

Nakon padobranskog skoka pravilno pokupiti padobran

Vrlo je važno naučiti pravilno pokupiti padobran nakon što ste prizemljili jer pri povratku na padobranski start moguća su oštećenja koja nastaju stajanjem i hodanjem po opremi, padobranu ili konopcima, vučenjem dijelova padobrana po tlu i zapinjanjem opremom za razne objekt poput ograda, žice ograda, čvrste vegetacije po tlu, oštrom kamenju isl.

Kiseline i razni agresivni preparati

Izlaganje opreme raznim preparatima poput kiselina, akumulatorskoj tekućini i agresivnim sredstvima za čišćenje može uzrokovati znatna oštećenja na opremi. Ako želite očistiti svoju opremu od  raznih prljavoća najbolje je to napraviti mekom, ne-abrazivnom tkaninom i mlakom vodom. Može se koristiti i nježni sapun nakon čega ga je potrebno detaljno isprati mlakom vodom. Mokra oprema se suši u provjetrenoj prostoriji izvan direktnog izlaganja sunčevim zrakama.

Pregledati istrošenost uvjete petljice ili petljice za zatvaranje ranca

Iako ovo ulazi u inspekciju opreme prije skoka također možemo stanje uvjetne petljice za zatvaranje spomenuti i ovdje. Bilo kakva istrošenost petljice veće od 10% zahtjeva promjenu iste. Ako niste sigurni da li je trebate promijeniti, to možete već shvatiti kao pokazatelj da trebate. Pucanje uvjetne petljice u krivom trenutku (U zrakoplovu, na izlazu iz zrakoplova, u slobodnom padu) može dovesti do situacija opasnih po vaš i život ostali sudionika u padobranskim aktivnostima.

Pušenje u blizini padobranske opreme

Već smo spomenuli da visoke temperature rade veliku štetu na padobranskoj opremi pa tako možemo zaključiti da i pušenje u blizini padobrana ili opreme mogu napraviti oštećenja na opremi. Sitni žar s cigarete pušaća u blizini vjetrom nošen lako može završiti na opremi padobranaca. Stoga i postoj pravilo ne pušenja na aerodromu ili u blizini padobranske opreme.

Pravilno skladištenje prilikom ne skakanja

Pravilno skladištenje opreme odnosi se na čuvanje opreme za vrijeme ne korištenja, kraćeg ili dužeg. Od velike je važnosti padobran čuvati na suhom mjestu, idealno na sobnoj temperaturi i bez izlaganju sunčevoj svijetlosti ili UV zrakama.

Za duža skladištenja padobrana, duže od 3 tjedna (izvan sezone skakanja), preporuča se padobran skladištiti raspakiran a naročito konopce padobrana izvaditi izvan gumica na kontejneru padobrana. Padobranske gumice s vremenom prepadaju i gube svoju kvalitetu te time mogu postati ljepljive i utjecati na sljepljivanje u konopce padobrana. Za vrijeme ne korištenja padobrana također se preporuča izvaditi pilot padobrančić iz njegovog džepa jer će to utjecati da dulji rok elastičnog materijala koji se koristi za njihovu izradu.

Redovna inspekcija padobrana i komponenti padobrana

Iako je po Hrvatskom pravilniku o padobranstvu propisano da svaki padobran koji se koristi mora imati redovni godišnji tehnički pregled i odobrenje za korištenje koji izdaje padobranski Rigger, svakako o svojoj opremi od Riggera ili svog nastavnika padobranstva možete naučiti kako i prije vremena te periodično pregledati te održavati svoju opremu. Popravke na padobranu ili pakiranje rezervnog padobrana ne smijete samostalno izvoditi ako nemate ovlaštenje Riggera no mnoge komponente poput 3Ring sistema, ručica za odbacivanje i njihove kablove te generalno stanje sve tkanine i šavova možete samostalno kontrolirati. Budite oprezni a ako niste sigurni kako pojedini dijelovi/sklopovi funkcioniraj osigurajte da ih pregleda osoba koja je posjeduje znanje o tome.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Skydivecroatia.hr - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Skydivecroaita.hr je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti