Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 18.12.2020.

Datum objave: 28.01.2021.

AAD - automatic activation device

Što je padobranski automat ili AAD?

aad

Kratica AAD označava (automatic activation device) ili  na Hrvatski - padobranski automat. U suštini, Automat je precizni mikro-procesorni kompjuter lociran unutar ranca padobrana. Ovaj sigurnosni sistem je zadužen za otvaranja rezervnog padobrana u situaciji kada padobranac glavni padobran nije samostalno aktivirao ili to nije u mogućnosti napraviti.

Kako AAD radi?

Iako postoje različiti proizvođači padobranski Automata svaki se Automat sastoji od tri glavne komponente: kontrolna jedinica, procesorska jedinica, i jedinica za rezanje.

AAD ili padobranski automat je impresivni inženjerski proizvod koji kalkulira visinu padobranca i brzinu propadanja (mjereći promjenu barometarskog tlaka). Svaki Automat je programiran da se aktivira ako padobranac pada određenom brzinom na određenoj visini. Iako se vrijednosti na kojima će automat aktivirati otvaranje rezerve ako nismo sami otvorili glavni padobran razlikuju od proizvođača do proizvođača obično su vrijednosti programirane na cca. 300 metara visine ili 700 za automate na tandem padobranima.. U osnovi Automat može prepoznati ako ste dosegli visinu na kojoj ste već trebali imati otvoreni padobran i na kojoj je vaša brzina treba odgovarati brzini pod otvorenim padobranom.

Ako se i dalje krećete odnosno propadate brzinom koja odgovara brzini slobodnog pada ili brzinom iznad brzine programirane u Automatu, jedinica za rezanje će prerezati uvjetnu petljicu rezervnog padobrana i aktivirati otvaranje rezervnog padobrana.

Da bi osigurao da je ta kalkulacija točna, prilikom paljenja Automata, Automat se samo kalibrira uzimajući prosječnu trenutnu vrijednost tlaka zraka na tlu.

Sve dok je Automat upaljen i u upotrebi također će očitavati vrijednosti tlaka tijekom dana kako bi se prilagodio i kalibrirao u skladu s trenutnim uvjetima na tlu.

Valjanost i rok upotrebe Automata propisan je njihovim proizvođačima a najčešći proizvođači s kojima će te se susretati su Cypres, Vigil i Mars M2. U korisničkim uputama svakog modela možete saznati više o svakom proizvođaču i modelu Automata.

Tehničke preglede i održavanje padobranskih automata u pravilu vrše proizvođači ili ovlaštene tvrtke. Moderni elektronički automati imaju ugrađeni sustav za auto dijagnostiku, koja se provodi prilikom svakog uključivanja automata.

Na padobranskoj obuci vaš nastavnik padobranstva će vas naučiti kako očitavati, konfigurirati te upaliti i ugasiti Automat.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Skydivecroatia.hr - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Skydivecroaita.hr je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti