Odgovori na sva pitanja o skoku padobranom

Skok padobranom - pitanja i odgovori

Detaljna baza pitanja i odgovora u kojoj možete pronaći sve informacije vezane uz skok padobranom u tandemu. Bit ćemo Vam zahvalni da nam pošaljete prijedloge pitanja na koje možda niste našli odgovor kako bi ovu bazu znanja učinili još boljom.

Općenita pitanja o padobranstvu i tandem skoku

Što je padobranstvo?

Današnje padobranstvo kakvo znamo rezultat je dugogodišnjeg istraživanja, testiranja i razvijanja padobranske opreme i tehnike koja je nastalo još u prošlom stoljeću a koje je uveliko bilo korišteno u vojne svrhe. Današnja oprema daleko je evoluirala u svom razvoju i možemo reći da su letne i sigurnosne karakteristike padobrana i opreme na visokoj razini. Zbog zaista vrlo napredne  i sigurnosti opreme na visokoj razini, bavljenje padobranstvom je danas omogućeno gotovo svima.

Što je tandem skok padobranom?

Pod terminom "Tandem skok padobranom" podrazumijeva se skok padobranom  u kojem sudjeluju dvije osobe koristeći jedan padobran za sigurno prizemljenje na tlo. Najčešće su to iskusni instruktor padobranstva i osoba koja se tek po prvi puta susreće s padobranstvom ali može biti i Iskusni instruktor i padobranac koji polazi obuku za Tandem instruktora.  Tandem skok padobranom je najčešći oblik ulaska u padobranstvo i po našem mišljenju najbolji i najsigurniji način za vaše prvo padobransko iskustvo.

Koliko su tandem instruktori iskusni i posjeduju li posebnu dozvolu za tandem skokove?

Tandem instruktori su vrlo iskusni padobranci koji su nakon samostalnih, najčešće 500 skokova pristupili posebnoj obuci za skakanje padobranom u tandemu korištenjem tandem padobranske opreme. Nakon uspješno svladane vrlo zahtjevne obuke izdana im je licenca ili ovlaštenje za Tandem instruktora padobranstva. Također tandem instruktori moraju posjedovati važeće liječničko uvjerenje za bavljenje padobranstvom.

Može li me iskusni padobranac koji nije Tandem instruktor povesti na Tandem skok?

Ne. Da bi vas bilo koji padobranac mogao povesti na skok mora imati valjanu i važeću dozvolu ili ovlaštenje Tandem Instruktora. Strogo je zabranjeno i opasno da vas bilo tko drugi vodi na skok. Na dan skoka imate pravo tražiti svog instruktora da vam pokaže svoje ovlaštenje Tandem Instruktora padobranstva i liječničko uvjerenje.

S koje se visine izvode skokovi padobranom?

Skokovi padobranom izvode se s raznih visina o kojima ovisi i trajanje slobodnog pada (vrijeme provedeno od skoka iz zrakoplova do otvaranja padobrana). U rekreativnom padobranstvu skokovi se izvode s visina od 1000 do 4000 metara s time da se skokovi u Tandemu ne izvode s visina manjih od 2000 metara no svakako naša preporuka je da svoj skok izvedete s minimalno 3000 metara da bi doživjeli slobodan pad koji je i glavni razlog zbog kojeg padobranci skaču padobranom.

Na kojoj se visini otvara padobran?

Padobranci koji skaču samostalno obično otvaraju padobrane na visini od 1000 metara dok je u tandem padobranstvu ta granica zakonski pomaknuta na 1500 – 1700 metara što omogućuje Tandem instruktoru više vremena za reakciju u slučaju bilo kakvog problema koji može nastati u vezi opreme ili Tandem putnika kojega vodi na skok.

Koja je razlika u Tandem skoku s 2000, 3000 ili 4000 metara?

Iako u našoj organizaciji ne izvodimo tandem skokove s manje od 3000 metara opisat ćemo vam razlike u trajanju slobodnog pada:

 • Skok padobranom s 2000 metara omogućio bi vam slobodan pad od oko 5 sekundi
 • Skok padobranom s 3000 metara omogućuje 25-30 sekundi slobodnog pad
 • Skok padobranom s 4000 metara omogućuje 50-60 sekundi slobodnog pada

Ako usporedimo visine s kojih možete skočiti padobranom lako je doći do zaključka da skok padobranom s 4000 metara donosi najviše uzbuđenja i najduži slobodni pad.

Koja je brzina padobranca u slobodnom padu?

Brzina padobranca u slobodnom padu varira ovisno o težini padobranca i obliku tijela koje padobranac zauzima. Brzina Tandem para odnosno brzine u tandem padobranstvu u slobodnom padu iznose između 180 i 220 km/h.

Da li je teško disati u slobodnom padu?

Ne, disanje je normalno kao i na zemlji. Dišite na nos jer pri velikim brzinama disanje na usta može napraviti smiješne izraze lica na vašem tandem videu.  Povremeno se jave osobe koje izjave da su imale problema s disanjem no najčešće se problem odnosi na činjenicu da prilikom skoka padobranom neke osobe naprave isto kao i u skoku u vodu te prije samog iskoka udahnu i zadrže dah. Tako punim plućima pokušavaju udahnut još zraka što je dakako nemoguće. Sve što je potrebno je izdahnuti, bilo izdahom ili vrištanjem i deranjem na glas, te će te tada ponovno moći normalno udahnuti.

Da li je hladno u slobodnom padu?

Iako su temperature na visinama od 2000 – 4000 metara niže nego na zemlji, u 99% slučajeva tandem skakači ne primjećuju hladnoću jer uzbuđenje koje osjećate trenutak prije skoka iz zrakoplova je na vrhuncu. Za sve koji su vrlo osjetljivi na hladnoću pripremili smo padobranska odjela koja možete koristi pri izvođenju skoku padobranom. U grubo se može računati da temperatura zraka pada za 5 stupnjeva C° svakih 1000 metara.

Zašto na nekim lokacijama nema skokova s 4000 metara?

Visina skoka najčešće ne ovisi o lokaciji na kojoj se skok izvodi već o tipu zrakoplova koji se nalazi na određenoj lokaciji. Mali zrakoplovi tipa Cessna 182/185/206/210 u većini slučajeva nisu ekonomični za visine veće od 3000 metara i zahtijevaju dugo vrijeme za postizanje iste visine.

Prolazi li se obuka za izvođenje tandem skoka?

Prije izvođenje Tandem skoka proći ćete samo krati brifing sa svojim instruktorom prilikom kojega će vam biti objašnjeni osnovni principi i postupci prilikom cijelog procesa. Instruktor će vam objasniti pravila i postupke za prilaz zrakoplovu, ulazak u zrakoplov, ponašanje u zrakoplovu, način izlaska i odvoja iz zrakoplova, položaj tijela u slobodnom padu, signale rukama u slobodnom padu, otvaranje padobrana, postupke pod padobranom te naposljetku postupke za prizemljenje.

Koliko traje cijelo iskustvo?

Vrijeme cijelog iskustva od trenutka polijetanja zrakoplova sve dok ponovno ne dotaknete tlo traje između 20 i 35 minuta. Najviše ovisi o visini skoka padobranom i tipu zrakoplova kojim letite na visinu za izvođenje skoka. Vrlo brzi zrakoplovi postići će visinu za iskakanje za oko 10 – 15 minuta, spori zrakoplovi postići će istu visinu za 20 – 30 minuta. Proces cjelokupnog iskustva pogledajte na Skydive Croatia YouTube kanalu.

Nakon postignute visine slijedi skok iz aviona i vrijeme u slobodno padu koje će oviseći o visini padobranskog skoka iznositi 30-60 sekundi.

Nakon što instruktor otvori padobran slijedi let pod krilom padobrana koje će trajati između 5 - 10 minuta što također ovisi na koji će vas način instruktor "provozati" padobranom.  Brz i uzbudljiv let trajat će kraće dok će spor i lagani let trajati duže. O vama ovisi što vam se više sviđa.

Kako izgleda prizemljenje padobranom?

Današnji padobrani su konstruirani tako da dozvoljavaju instruktoru vrlo veliku upravljivost kako skretanjem tako i upravljanjem uzgonom.  Zbog toga su prizemljenja vrlo mekana i ugodna.

Ovisno o brzini vjetra postoje dva načina na koja će se prizemljiti. Po jakom vjetru tandem par je u mogućnosti prizemljiti na noge i ostati u stojećem položaju no češća su prizemljenja na stražnjicu tandem para koji će tada ostati u sjedećem položaju.

Strah od visine, da li je to problem?

Dokazana je činjenica da su strah od visine i strah od pada dva različita pojma. Osoba koja ima strah od visine neće biti u stanju letjeti niti komercijalnim zrakoplovom te ako ste ikada bez problem putovali komercijalnim letom vjerojatno je da nemate strah od visine. S druge strane, strah od pada je urođen svim osoba, također i padobrancima. To je neugodni osjećaj koji se pojavljuje kada s visine ili visokog objekata pogledate prema dolje te ujedno isti strah nestaje ako oko sebe nemate referentnog objekta za usporedbu kao npr. u zrakoplovu. Iako mnogi naši skakači brinu da imaju strah od visine, naposljetku se ispostavi da nemaju i da izvedu skok s lakoćom. Pozivamo vas da vi pobijedite ovo krivo uvjerenje.

Zrakoplovi u padobranstvu

U današnjem padobranstvu koristi se veliki broj tipova i vrsta zrakoplova. Padobranci skaču od zrakoplova s fiksnim krilima (Nama poznati pod „Avioni“), do Helikoptera, Ultra lakih letjelica do Balona. Nećemo se začuditi ako u bližoj budućnosti počnu skakati i iz dronova.

Neki od najčešćih tipova zrakoplova na našim prostorima su Cessna 182 (4 osobe), Cessna 185 (4 osobe), Cessna 206 (6 osoba), Cessna 208 Caravan/208 Grand Caravan (10 – 18 osoba), Pilatus PC-6 (do 10 osoba), LET 410 (cca. 20 osoba)

Priprema za skok padobranom

Što obući i odjenuti za skok?

U padobranstvu se prakticira odjeća koja prianja uz tijelo jer višak materijala u slobodnom padu može izazvat neugodno vibriranje tkanine koje pri velikim brzinama mogu biti iritantne pa i bolne. Ako želite skakati u svojoj odjeći za skok je najbolje ponijeti laganu sportsku odjeću poput pamučnih hlača (kratke ili duge), preporučujemo majice bez kragne i bez kapuljače. Tijekom toplih dana ugodno je skakati i u kratkim rukavima. Od obuće najbolje je odabrati sportske tenisice i obuću bez potpetica i oštrih rubova. Ako niste sigurni uvijek su na raspolaganju naša odjela. Svu ostalu opremu dobit će te od naše ekipe neposredno prije skoka.

Da li su potrebni određeni dokumenti?

Redovno skokove izvodimo izvan granice Hrvatske te je u tom slučaju potrebno ponijeti odgovarajući osobni dokument koji će vam omogućiti prijelaz državne granice.

Ako ste korisnik poklon bona molimo da ponesete osobnu iskaznicu.

Osobe mlađe od 18 godina moraju imati potpisanu izjavu jednog roditelja ili skrbnika. Ako ste osoba mlađa od 18 godina molimo da nam napomenete prilikom rezervacije da vam možemo poslati valjani obrazac.

Smijem li jesti prije tandem skoka?

Da, dozvoljeno je jesti prije skoka no svakako ne preporučujemo obilne i tekuće obroke. Preporučujemo da konzumirate dovoljno vode i držite tijelo hidriranim prije samog skoka.

Može li se skakati padobranom s dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama?

Naočale i kontaktne leće se mogu koristiti tijekom skoka padobranom no nepredvidive situacije mogu nastati te tako i gubitak istih. Naša je preporuka da ako vam naočale ili leće nisu krajnje nužne izvedite skok bez njih. U slučaju da ih trebate dobit ćete posebne padobranske naočale koje se stavljaju preko vaših dioptrijskih.

Mogu li povesti pratnju na skok?

Možete povesti svoje prijatelje ili obitelj sa sobom na dan skoka no nažalost samo osobe koje skaču mogu ići u zrakoplov. Vaši prijatelji ili obitelj vas mogu gledati sa zemlje te pratiti vaš let i prizemljenje. Molimo da osobama koje vas prate na skok objasnite pravila ponašanja na mjestu izvođenja skokova a koja se nalaze niže u tekstu.

Alkohol i opojne droge?

Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i opojnih droga na dan skoka i najmanje 12 sati prije izvođenja istog. Ako vaš instruktor primijeti da ste vidno pod utjecajem alkohola, skakanje padobranom će vam biti onemogućeno te povrat akontacije ili uplaćene akontacije neće biti moguć.

Utjecaj vremenskih uvjeta na padobranstvo

Što u slučaju lošeg vremena na dan Tandem skoka?

Kako su vremenski uvjeti čimbenik na koji ne možemo utjecati tako se i pojavljuju situacije koje nam onemogućavaju sigurno izvođenja skokova padobranom. Ako vremenski uvjeti onemogućavaju izvođenje skoka na termin koji ste rezervirali ponudit ćemo vam drugi termin za vaš tandem skok.

Kakvi vremensku uvjeti ne omogućavaju padobranske skokove?

Vremensku uvjeti koji sprečavaju padobranske operacija su kiša, niska i gusta naoblaka, vrlo jaki i turbulentni vjetar. Temperatura zraka na utječe na izvođenje skokova.

Izvodite li tandem skokove tijekom svih godišnjih doba?

Da, Organiziramo skokove tijekom cijele godine no radi lošijih vremenskih uvjeta skakanje Zimi je mnogo slabijeg intenziteta.

Utjecaj zdravstvenog stanja na skok padobranom

Da li je potreban liječnički pregleda za izvođenja Tandem Skoka?

Ne, za izvođenje tandem skoka nije potrebno obavljati liječnički pregled. Samo je vaš instruktor obaveza imati valjano liječničko uvjerenje.

Koja zdravstvena stanja nisu pogodna za izvođenje tandem skoka?

Stanja poput Epilepsije, prijelomi kostiju od kojih se još oporavljate, problemi s kralježnicom, paraplegija isl. Ako vaše zdravstveno stanje podrazumijeva nešto od navedenog molimo da se posavjetujete sa svojim liječnikom a tada i s nama. Da vas ohrabrimo, naš tim vodio je na skok i osobe s Paraplegijom gdje je skok prošao u savršenom redu.

Sigurnost u padobranstvu

Koliko su padobrani sigurni?

Sigurnost i kvaliteta padobranske opreme u današnje je vrijeme na visokoj razini. Proizvodnja padobrana i padobranske opreme vrši se po rigoroznim standardima koje proizvođači moraju zadovoljiti. Uz pravilno održavanje i pridržavanje uputa proizvođača sigurnost opreme je neupitna.

Što ako se padobran ne otvori?

Kako to i samo možete pretpostaviti svi padobrancu pri izvođenju padobranskih skokova su obavezni imati dva padobrana, glavni i rezervni. U slučaju bilo kakvog problema s glavnim padobranom padobranac ili u slučaju tandem skoka, instruktor, će otvoriti rezervni padobran. Rezervni padobrani su pakirani od posebno ovlaštenih osoba za pakiranje rezervnih padobrana da bi se otklonila svaka mogućnost nepravilnog otvaranja rezervnog padobrana.

Što ako se instruktor onesvijesti?

Iako se ovakav slučaj gotovo nemoguć, ako iz bilo kojeg razloga instruktor ne otvori padobran do određene visine za automatsko otvaranja će se pobrinuti uređaj koji je instaliran u svakom tandem kompletu padobrana a koji će na temelju proračuna brzine, tlaka i visine samostalno aktivirati otvaranje rezervnog padobrana.

Postoji li osiguranje?

Trenutno u cijeni skoka nije uključeno osiguranje no svakako samostalno možete uplatiti željenu policu osiguranja.

Snimanje padobranskog skoka

Nudite li snimanje tandem skokova?

Da, nudimo dvije vrste snimanja i kombinaciju obje. Snimanje s ruke instruktora (Handicam) i uslugu dodatnog vanjskog kamermana (Outside camera).
Snimanje s ruke instruktora podrazumijeva snimanje cjelokupnog skoka od strane instruktora s kojim će te skok i izvesti. Instruktor će na skok ponijeti specijalnu rukavicu/protezu pomoću koje će kamera biti pričvršćena na njegovu lijevu ruku. Snimka uključuje kadrove od pripreme, ulaska u zrakoplov, polijetanja, leta na visinu, skoka iz zrakoplova, slobodna pad, otvaranje padobrana, let s padobranom i konačno prizemljenje.

Usluga vanjskog kamermana podrazumijeva još jednu osobu koja će se pridružiti u slobodnom padu i koja će snimiti tandem par i perspektive "treće osobe". Snimka uključuje kadrove od pripreme, ulaska u zrakoplov, polijetanja, leta na visinu, skoka iz zrakoplova, slobodna pad i otvaranje padobrana.
Cijene usluga snimanja možete provjeriti u našem cjeniku padobranskih usluga.

Primjere možete pogledati na Skydive Croatia YouTube kanalu.

Mogu li ja snimati tandem skok sa svojom kamerom?

Pravilnik o padobranstvu zabranjuje snimanje i nošenje kamera tijekom padobranskog skoka svim osobama koji imaju manje od 200 samostalnih skokova.

S kojim kamerama snimate padobranske skokove?

Naša se ekipa brine o tome da uvijek imamo najnovije i najjače modele GoPro kamera. Trenutno sve skokove snimamo s GoPro9 Black kamerama

Kako i kada ću dobiti svoj video skoka padobranom?

Do maksimum 7 dana nakon tandem skoka na vaš e-mail dobiti će te poveznicu (link) s kojega će te moći skinuti (downloadati) video uradak.

Kolika je cijena snimanja tandem skoka?

Cijene usluga snimanja možete provjeriti u našem cjeniku padobranskih usluga.

Prijevoz

Imate li prijevoz u ponudi?

Možemo vam organizirati prijevoz koji se dogovara po određenim okolnostima ili zahtjevima.

Što ako sam iz drugog grada od lokacije izvođenja skokova?

Kako je sjedište naše ekipe u Zagrebu, prijevoz koji možemo organizirati je iz Zagreba do lokacije izvođenja skokova i natrag.

Što ako dolazim samostalno?

Preporučujemo da provjerite lokaciju i rutu kojom ćete doći minimum dan prije da nebi otišli na krivu lokaciju. Slobodno nas kontaktirajte ako imate bilo kakvih pitanja. Gotovo sve lokacije na kojima izvodimo skokove možete pronaći na stranici lokacije padobranskih skokova.
Molimo da na da tandem skoka dođete minimum 30 minuta prije dogovorenog termina.

Cijena i rezervacija termina za skok padobranom

Kolika je cijena tandem skoka?

Aktualne cijene tandem skokova i ostalih usluga po određenim lokacijama provjerite u našem cjeniku padobranskih usluga.

Kako mogu rezervirati tandem skok?

Tandem skok rezervira se slanjem osobnih podataka koji su nam potrebni za rezervaciju. Rezerviranje termina možete obaviti na tri načina:

 • Ispunjavanje online obrasca (preferirano) - na našoj web stranici nalazi se obrazac koji sadrži sve informacije koje su nam potrebne za rezervaciju vašeg skoka. Obrazac možete pronaći na ovom linku: rezervacija tandem skoka. Molimo da pažljivo pratite korake za rezervaciju termina za skok padobranom da bi rezervacija bila valjana.
 • Slanje e-maila – Rezervacija se može obaviti i slanjem informativnog e-maila. Naš e-mail možete pronaći u rubrici Skydive Croatia kontakt
 • Pozivom na kontakt broj. Kontakt broj možete pronaći u rubrici Skydive Croatia kontakt

Nudite li poklon bonove ili vaučere za skok padobranom?

Da, u ponudi imamo poklon bonove koje možete kupiti i pokloniti bližnjim ili voljenim osobama. Sve detalje o tome na koji način kupiti poklon bon saznajte na linku Skok padobranom poklon bon.

Pravila ponašanja na mjestu izvođenja skokova

Postoje li određena pravila na lokaciji izvođenja skokova?

Da, postoje pravila kojih se je obavezno pridržavati. Molimo da ih pažljivo pročitate i prenesete osobama koje eventualno vodite na lokaciju skoka u svojstvu pratnje:

 • Ne prilazite zrakoplovima samostalno bez nadzora i pratnje ovlaštene osobe. Ako želite fotografirati zrakoplove molimo da se informirate s našim instruktorima na koji način to možete obaviti
 • Zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkoholnih napitaka u blizini padobranske opreme, zrakoplova i padobranskog starta. Molimo da se konzultirate s nam gdje su omogućene određene radnje
 • Ako vodite djecu molimo da ih budno pazite ili zadužite nekoga tko će na njih paziti dok ste vi na skoku. Također budite sigurni da i djeca poštuju prvu stavku.
 • Kućni ljubimci moraju biti pod strogim nadzorom. Naročito psi imaju veliki interes za platno i tkaninu padobrana čija oštećenja mogu biti znatno skupa. Molimo da pazite da vaš kućni ljubimac ne napravi štetu na opremi drugih padobranaca koja vas mogu dovesti u neugodnu situaciju.
 • Pazite da ne stajete po tkanini padobrana, konopcima padobrana i ostaloj padobranskoj opremi.
 • Ne dirajte padobransku opremu bez dopuštenja i nadzora vlasnika iste.
 • Za bilo kakve nedoumice konzultirate se s vašim instruktorima

Nakon mog prvog tandem skoka padobranom

Da li sada dobivam dozvolu padobranca?

Ne još. Ako vam se ovo iskustvo svidjelo pozivamo vas da upišete padobransku obuku koja će vas pripremiti za dobivanje dozvole padobranca

Povežite se s nama

Da ne bi propustili važne pogodnosti i obavijesti pozivamo vas da nas pratite na sljedećim društvenim mrežama i servisima.

Web stranicu smo prilagodili suvremenim tehnološkim potrebama te smo vam omogućili da rezervacije tandem skokova i kupnju poklon bonova obavite online popunjavanjem rezervacijskog ili obrasca za narudžbu poklon bonova.

Omogućujemo vam i razne načine online plaćanja kako nacionalnim bankama tako i internacionalnim. Uz plaćanje putem bankovnog transfera prihvaćamo uplate i putem sljedećih servisa: Revolut, Monese, Transferwise i Curve.

Vaša Skydive Croatia
Rezervirajte svoj skok još danas! Pokloni tandem skok!

Rezerviraj Tandem skok brzo i jednostavno

Naša web stranica osmišljena je s idejom da Vam omogući najlakši i najbrži postupak rezervacije termina za skok padobranom i kupnju poklon bonova za tandem skok

Skok padobranom s 4000 metara

Omjer uloženog i dobivenog

Padobranska organizacija koja nudi skokove s 4000 metara svaki tjedan u godini.

Nekoliko lokacija tandem skokova

Nekoliko lokacija skokova

Nekoliko lokacija skokova u Hrvatskoj i izvan granica među, kojima možete izabrati.

Poklon bon za skok padobranom

Poklon bonovi za skok padobranom

Narudžba poklon bonova online, brzo i jednostavno, u samo par klikova.

brzi odgovor na upite

Na raspolaganju u svako doba dana

Ulažemo veliki trud da odgovorimo na vaše upite u što kraćem vremenu.

Skok padobranom kao teambuilding

Savršen izbor za teambuilding

Dovedite svoju ekipu na skok padobranom i stvorite posebnu i čvrstu vezu

Besplatan prijevoz do mjesta skakanja padobranom

Mogućnost organizacije prijevoza

Znamo da je prijevoz mnogima problem zato imamo riješenje za vas.

GoPro9 snimanje tandem skokova

Snimanje GoPRO9 Black kamerama

Redovno ulažemo u nove modele kamera jer želimo da imate najbolju kvalitetu.

Skok padobranom montaža videa

Montaža vašeg tandem videa

Pohvali se obitelji i bližnjima te sheraj video na društvenim mrežama.

Skydive Croatia otvorena je tijekom cijele godine

Da bi vam omogučili da svoj prvi skok padobranom ostvarite kada vi to želite. Skydive Croatia otvorena je cijele godine te ako vremenski uvjeti dozvoljavaju skokove izvodimo i u zimskim mjesecima

4000 4000 metara visine svaki tjedan
12 mjeseci u godini
Croatian Language English Language